Deze cursus behandelt beeldende kunst en architectuur uit Centraal-Europa ten tijde van Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. In deze veelvolkerenstaat leven nationaliteiten en religies naast elkaar. Achteraf blijkt deze periode artistiek een multicultureel ‘paradijs’.
Rond 1900 zijn Wenen, Boedapest, Krakau en Praag steden met een gemeenschappelijke kosmopolitische cultuur maar met fascinerende lokale verschillen. Overal mondt de opstand tegen de oude verstarde orde uit in vergaande modernisering. Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. Het tijdperk van Frans Jozef is een gouden tijdperk voor de kunsten. Kunstenaars, architecten en designers vertalen hun onrust, verlangens en nationaliteitenstrijd in aangrijpende kunstwerken én de verbetering van de stedelijke omgeving.
De menselijke ziel wordt ontleed, maar ook de duistere extatische kant van het menselijk bestaan. Het is de tijd van Freud en lichaamstaal, poëtisch symbolisme, eigenzinnig kubisme en Art Nouveau met een politieke agenda.
U leert bekende kunstenaars zoals Klimt en Schiele (en minder bekende zoals Wyspianski, Preisler, Ferenczy en Kubista) beter begrijpen vanuit de artistieke eigenheid en het maatschappelijk klimaat van Centraal-Europa tussen ca. 1880 en 1914.
Bijeenkomsten
- De Donaumonarchie een inleiding: geschiedenis en kunst vol complexe tegenstellingen
- Zielenroerselen: symbolisme in centraal Europa, Midden-Europese demonen en poëtische stemmingslandschappen
- Het Gesamtkunstwerk, schoonheid en grootstedelijke cultuur met een goud randje in Krakau, Praag, Boedapest en Wenen
- De invloed van de volkskunst op de moderne kunst, architectuur en design in de verschillende regio’s zoals Oost-Galicië. De Hongaarse kunstenaarskolonie Nagybánya.
- Expressionisme en de uitbraak uit de ‘gouden kooi’ van de Art Nouveau. De Nadagen van de Donaumonarchie
De cursus wordt gegeven door Drs. Anjette van de Ven van Bureau KunstVenster. Zij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en daarna Kunstgeschiedenis. Ze werkte bij verschillende kunstorganisaties. Ook gaf ze les en deed ze onderzoek in het onderwijs. De liefde voor zowel beeldende kunst als taal en literatuur geeft een extra cultuurhistorische dimensie aan haar visie op de geschiedenis van de kunst en de beleving ervan.
Data: 5 dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur in Braakhekke, op 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november.
Cursusprijs: 75 euro pp voor BBKK leden en 90 euro voor niet-leden.
Inschrijven per email: cursussenbbkk@gmail.com