BBKK lezing : ‘CENTRAAL EUROPA’

In 1984 schreef de Tsjechische schrijver Milan Kundera “The tragedy of Central Europe”. Hij beschreef daarin dat door het Ijzeren Gordijn landen als Tsjechië, Polen en Hongarije tot Oost-Europa werden gerekend, alsof het verlengstukken van de Russische cultuur waren. Dat was in zijn ogen een enorme misvatting, zij behoorden tot Centraal-Europa, een gebied dat eerder nauwe banden met West-Europa had.
In deze lezing neemt Hans Luiten u mee door de geschiedenis van dat Centraal-Europa. Daarbij komt van alles langs: de komst van de Slavische volken, de staatsvorming van Polen en Hongarije, de rol van Habsburgers en de Joden, de Duitse kolonisatie van allerlei gebieden en de Russische dominantie over Oekraïne. Daarmee bent u beter in staat de berichtgeving over de actuele situatie te duiden.
Kortom: kom luisteren naar dit verhaal over Joseph Roth, de Duitsers van Wroclaw en Brno, de Skoda, villa Tugendhat en de Aya Sophia in Kiev.

Hans Luiten is historicus en docent geschiedenis. Bezocht talloze landen en specialiseerde zich in de geschiedenis van Rusland, Centraal-Europa en het Midden-Oosten. Hij schreef het eerder veel verkochte boek “Begrijp jij het Midden-Oosten nog?” en werkt nu aan een boek over Centraal-Europa.

 

De lezing vindt plaats in Cultuurhuus Braakhekke en begint om 20.00 uur.
Toegang voor leden BBKK is gratis. Voor niet-leden bedraagt de entree € 8.- pp.