Najaarscursus: Artificial Intelligence

Met de komst van ChatGPT lijkt het gesprek over kunstmatige intelligentie in twee kampen uiteen te zijn gevallen: kinderlijk enthousiasme en bangmakerij. Als we een laag dieper graven, ontdekken we dat de filosofische vragen achter A.I. allesbehalve nieuw, en allesbehalve beangstigend zijn. Daarom is het tijd voor een (filosofisch) intelligente kijk op kunstmatige intelligentie. Deze cursus kijkt het beest van A. I. in de ogen.

Een ‘krenking voor de mensheid’, noemt een Duitse krant de opkomst van A.I. Daar zit wat in, gezien de enorme hoeveelheid aandacht en discussie die er is ontstaan. Krenking dus – of misschien gewoon angst.

We zijn bijvoorbeeld bang om de controle te verliezen. Of we vrezen dat we de boot missen als we niet meedoen. We zijn bang dat A.I. onze onderlinge verschillen uitvergroot en discriminatie in de hand werkt. En we vrezen dat onze creativiteit het zal afleggen.

Deze cursus kijkt het beest van A.I. in de ogen. Realistisch, maar niet hyperig. Want filosofisch gezien is A.I. niet meer dan een vergrootglas op eeuwenoude filosofische discussies. Zoals: wat is ‘intelligentie’ eigenlijk? En hebben alleen mensen dat? Hoe kan het dat mensen van zichzelf bewust zijn? En zou een computer (of Frankensteins monster) dat ooit kunnen? Hoe gaan we met elkaar om en wat is creativiteit?

Wie zo kijkt, ziet dat er risico’s kleven aan A.I. Risico’s die overigens allemaal te herleiden zijn tot ons mensen. Maar zo bezien, is A.I. ook een kans is. Een kans om meer begrip te krijgen van de wereld om ons heen die eigenlijk al complexer was dan wij kunnen begrijpen. Meer begrip ook voor de nog veel grotere complexiteit van de natuurlijke wereld. En uiteindelijk dat A.I. een kans is om niet minder maar meer menselijk te worden.

  • De cursus geeft cursisten handreikingen om weloverwogen een standpunt te formuleren over de opkomst van kunstmatige intelligentie
  • De cursus neemt u mee in een verkenning van filosofische thema’s die besloten liggen in het gesprek over A.I.: filosofische antropologie, ethiek, mind-body en ontologie.
  • De cursus behandelt de vier grootste angsten rondom A.I., en zoekt naar een intelligente verhouding ertoe
  • De cursus helpt cursisten de gevaren van A.I. serieus te nemen
  • De cursus laat cursisten zien dat A.I. een kans is om niet minder, maar meer menselijk te worden.

 

De cursus wordt gegeven door Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog en altijd geïnteresseerd in mensen die vreemder zijn dan hij.
Hij is oprichter van de Nederlandse Death Cafés, is dramaturg bij theatercollectief McKassett en schreef meerdere boeken over het snijvlak van religie en filosofie. Gerko geeft lezingen over filosofie, islam, christendom, kunstmatige intelligentie en ideeëngeschiedenis.

🤔 – Filosofie: youtube en gerkotempelman.nl

😇 – Dominee: stroomamsterdam.nl

🎭 – Theater: mcKASSETT

📕 – Boek: verlostvanonzin.nl & onzekerweten.nl

Data: 3 donderdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur in Cultuurhuus Braakhekke, op 7, 14 en 21 november 2024
Cursusprijs: € 45, – pp voor leden BBKK en € 60, – voor niet-leden.
Inschrijven per mail aan:
cursus@bbkk.nl