BBKK Lezing: Van videokunst tot VR – een heel korte geschiedenis van de mediakunst

Van videokunst tot VR – een heel korte geschiedenis van de mediakunst
Door Sanneke Huisman (kunsthistoricus)

Tijdens deze lezing duikt Sanneke Huisman in de geschiedenis van mediakunst en digitale kunst.

Wanneer midden jaren 1960 de videokunst wordt geboren, veroorzaakt dit een revolutie binnen de kunsten. Voor het eerst kunnen kunstenaars met een draagbare camera zelf met bewegend beeld aan de slag. Ze experimenteren er lustig op los met camera, elektronische signalen en video synthesizers. De videokunst sloot ook naadloos aan op de kunstvormen van die tijd, zoals Fluxus en conceptuele kunst.

In deze lezing vertelt Sanneke over de ontwikkelingen van kunst en technologie. Technologische media zorgen voor andere artistieke en maatschappelijke mogelijkheden en brengen vaak een nieuwe esthetiek met zich mee. Maar er klinken ook heersende waarden en uitgangspunten in door.

Maak in deze lezing kennis met een breed scala aan kunstwerken vanaf de jaren
1960 tot nu die gebruikmaken van technologie, denk daarbij naast de videocamera
aan het internet, kunstmatige intelligentie, robotica en VR.

Scan onderstaande QR code voor informatie over Li-ma (Living Media Art) in Amsterdam

 

Sanneke Huisman (1985) is opgeleid als kunsthistoricus en werkt als schrijver, criticus en curator met een focus op mediakunst.
Samen met Marga van Mechelen is ze co-redacteur en auteur van het overzichtsboek A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies (Jap Sam Books, 2019), waarin de geschiedenis van deze kunstvorm wordt verteld aan de hand van een twintigtal essays. Als curator stelde ze diverse tentoonstellingen samen, waaronder recentelijk Ekstasis. Een universum van licht en geluid (Stedelijk Museum Schiedam, 2023) en
REBOOT. Baanbrekende digitale kunst (Nieuwe Instituut, 2023). Ze schrijft daarnaast over hedendaagse kunst voor magazines en musea, waaronder Metropolis M en Centraal Museum Utrecht, is gastdocent bij onder meer ArtEZ en
Vrije Universiteit Amsterdam.

 


Fotograaf: Pieter Kers | Beeld.nu

De lezingen van de BBKK vinden plaats in Cultuurhuus Braakhekke en beginnen om 20.00 uur.
Toegang voor leden BBKK is gratis. Voor niet-leden bedraagt de entree €10,- pp.