BBKK lezing: Martin Kleine Schaars – Generieke Architectuur

Lezing over generieke architectuur door architect Martin Kleine Schaars.

Voor Martin Kleine Schaars is het belang van de plek het allerbelangrijkste in de architectuur, niet de handtekening van de architect. Hij gelooft dat elke ontwerpopgave uniek is, met een ander programma, een andere opdrachtgever en een ander budget. Eveneens verschilt de context – de omgeving, de geschiedenis van de plek en de bewoners. Dit maakt elke opdracht tot een unieke uitdaging.
Hoe kan het dan toch dat er zoveel architectuur op elkaar lijkt? Deze vraag raakt de kern van een diepere discussie over de homogeniteit die in veel stedelijke ontwerpen zichtbaar is. Hij stelt voor om de architectuur vanuit een andere invalshoek te benaderen, waarbij de uniciteit van de plek en de specifieke eisen van het project centraal staan.
Het wordt steeds belangrijker om na te denken over hoe we bouwen, vooral nu we meer in de stad moeten bouwen in plaats van in het omliggende ommeland. Dit betekent dat we creatief en bewust moeten omgaan met de beschikbare ruimte, en dat we respect moeten hebben voor de bestaande stedelijke context en de geschiedenis van de plek.

Martin Kleine Schaars, architect en oprichter van I’M architecten, heeft een carrière die al meer dan 38 jaar omspant. Hij begon zijn reis als architect met zeven jaar werk in Kampen, gevolgd door nog eens zeven jaar in Zwolle, voordat hij in 2000 zijn eigen bureau oprichtte. I’M architecten heeft 10 medewerkers en opdrachten vooral in oost Nederland.

De lezingen van de BBKK vinden plaats in Cultuurhuus Braakhekke en beginnen om 20.00 uur.
Toegang voor leden BBKK is gratis. Voor niet-leden bedraagt de entree €10,- pp.