Down Under
Verder weg dan de maan’, zo werd Australië in de 18e eeuw in Groot-Brittannië omschreven; de maan kon je tenminste nog zien. Het continent aan de andere kant van de wereld lag in vele opzichten in een zekere duisternis gehuld en dat zou nog lange tijd zo blijven. Deels betreft het de oorspronkelijke culturen van het continent, maar eigenlijk geldt het niet minder voor de cultuur van de westerse kolonisatie. Wie kent de Australische Impressionisten? Surrealisten? Etc. In dit vierluik aandacht voor beide kanten van Australië. Het is een wandeling van vele duizenden jaren geleden tot en met het heden; van rotsschilderingen tot en met interactieve videoprojecten. Een wandeling ook waar zelfs Nederland nog even haar gezicht laat zien, maar die er vooral op gericht is dit continent met zijn rijke, dubbele, artistieke cultuur een stukje dichterbij te brengen.
In vier etappes wordt een brede blik geboden op het cultuurgoed van Australië. Er wordt gekeken naar de oude culturen van de vele Aboriginal volkeren en hoe hun uitingen en cultuur vandaag de dag nog aanwezig zijn in volle diversiteit en verspreid over het hele continent. Deels is dat via rotsschilderingen en oude verhaaltechnieken en vertelstrategieën. Deels ook echter, hoe ze zich in wisselwerking met de kolonisten hebben ontwikkeld qua cultuur tot en met de hedendaagse Aboriginal Art aan toe met onder andere de beroemde dot-stijl.
Daarnaast aandacht voor de kolonisten en hun cultuur. Van de eerste schilders en dichters en architecten tot de ontwikkeling van een eigen identiteit in de beeldende kunst in de late 19e eeuw en een losbreken van de Europese traditie aan het begin van de 20ste eeuw. De eeuwige strijd tussen Sydney en Melbourne, waar diverse stromingen uit voortkomen. De tekentafelhoofdstad om aan beide steden tegemoet te komen en de wisselwerking met Europa met een eigen Jugendstil, surrealisme en zelfs CoBrA en Pop-Art. Zo wordt er in vier lessen, met bij elke les een literaire start, naar de eigen tijd gewandeld, waarbij ook fotografie en zelfs film niet worden vergeten.
Aldwin Kroeze (1971) is een kunst- en cultuurwetenschapper die vanuit een brede basis en warme interesse al meer dan twintig jaar werkzaam is als docent en zelfstandige in de cultuursector. Hij is verbonden aan diverse kunstacademies, musea en cultureel-educatieve instellingen. De blik die in eerste instantie eurocentrisch gericht was, heeft de laatste jaren plaatsgemaakt voor een meer mondiale openheid: van Inuitkunt tot Japanse prenten, van eigentijdse kunst en cultuur in Afrika tot en met dit overzicht rondom Australië.
Data: 6, 13, 20, en 27 maart van 10.00 – 12.00 uur in Cultuurhuus Braakhekke.
Cursusprijs: € 60, – pp voor leden BBKK en € 75, – voor niet-leden.
Inschrijven per mail aan:
cursus@bbkk.nl