Cursus januari: Tweeluik Romeins glas en Romeinse mummiportretten

© Rijksmuseum van Oudheid, Leiden

Omdat de najaarscursus Kunstmatige intelligentie vrij kort was bieden we u in januari als extra activiteit een tweeluik aan, bestaande uit de volgende twee lezingen gegeven door de Lochemse archeologe Annet van Wiechen.

  1. Fascinatie voor Romeins glas

Een lezing over vormen uit vuur & zand, over kernglas, mozaïekglas, huis-tuin-en-keuken-glas, vensterglas, goudglas en veel meer. Van make-up flesjes tot dobbelstenen, van praktische voorraadflessen tot exquise schaaltjes. In het midden van de eerste eeuw nC werd een belangrijke technische innovatie (glasblazen) doorgevoerd. Dankzij de pax augusta kon deze nieuwe techniek zich snel verspreiden over het hele Romeinse gebied. Het werd een groot succes en glazen gebruiksgoed werd een massaproduct. Dezelfde techniek wordt in essentie tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Overigens, ook onze glasbakken hadden een Romeinse voorganger!

Glas werd door de Romeinen van hoog tot laag gewaardeerd. De rijken pronkten met hun schitterende vazen die op cameeën leken en die zeer moeilijk te maken waren – dus erg kostbaar – en de minder draagkrachtige Romeinen kochten eenvoudige glazen drinkbekers voor een habbekrats. Zelfs de rijke parvenu Trimalchio – het geesteskind van Petronius in diens Satyricon – moest toegeven dat serviesgoed van glas in tegenstelling tot dat van brons, zilver of goud geen bijsmaak gaf aan het eten.


© Rijksmuseum van Oudheid, Leiden

 

  1. Romeinse mummieportretten 

Ongeveer duizend mummieportretten geschilderd op dun hout zijn nu bekend en over de hele wereld verspreid. Vanaf de 18e eeuw zijn archeologen, onderzoekers, verzamelaars en handelaren in de ban van deze zo sprekende portretten van mannen, vrouwen en kinderen die in de eerste eeuwen van onze jaartelling in Egypte woonden.

Wie waren de opdrachtgevers en wie de kunstenaars? Wat zijn de problemen met betrekking tot het onderzoek van deze mummieportretten? Heel duidelijk werd de traditioneel oud- Egyptische begraaf-traditie verbonden met typisch Grieks-Romeinse technieken en Romeins portret-realisme.


© British museum, London

 

Annet van Wiechen is klassiek archeologe die veel gereisd heeft door de Romeinse wereld samen met haar partner Ruud Conens die alles fotografisch vastlegde. Ze wil haar kennis graag met anderen delen in cursussen, lezingen en colleges. Dat doet ze ook met haar online OudWebinars en OudWeb-reeksen (www.OudWeb.nl).

Het tweeluik vindt plaats op de dinsdagochtenden 14 en 21 januari van 10.00 tot 12.00 uur in Cultuurhuus Braakhekke. Kosten: € 30,00 voor leden, € 45,00 voor niet-leden.

Omdat de grote zaal op dinsdagmorgen niet beschikbaar is vinden de lezingen plaats in een van de andere zalen. In verband daarmee is het aantal deelnemers beperkt tot 30, waarbij de volgorde van aanmelding bepalend is.

Aanmelden via cursus@bbkk.nl