Michelangelo werd al in zijn eigen tijd gezien als één van de grootste kunstenaars allertijden.
Dit jaar wordt zijn 550ste geboortedag gevierd in musea over de hele wereld.
Teylers Museum pakt daarom uit met een bijzondere tentoonstelling over de glorieuze hoofdrol die het mannelijk lichaam speelt in de kunst en in het leven van Michelangelo.
Michelangelo en het mannenlichaam
Michelangelo Buonarotti (1475-1564) werd tijdens zijn leven al zo bewonderd dat hij de bijnaam il Divino kreeg, de goddelijke. In zijn kunst streefde hij dan ook naar absolute perfectie. Hij nam zoals velen de klassieke oudheid als voorbeeld, met als doel dit te overtreffen. In veel van zijn schilder- en beeldhouwkunst heeft dan ook het naakte mannenlichaam een hoofdrol (zelfs als het om vrouwen ging!): naakt, gespierd en in een uitdagende houding. Denk aan de indrukwekkende fresco’s in de Sixtijnse Kapel, waaronder De Schepping van Adam. Of zijn iconische marmeren beelden, zoals Mozes, en de vijf meter hoge David. Zijn kunstwerken waren destijds niet alleen technisch briljant, maar ook vernieuwend. Zowel de invloed van zijn voorgangers en van de klassieke oudheid als zijn grote kennis van de anatomie en zijn gebruik van mannelijke modellen komen aan bod.
Zijn sculpturen bestaan uit één blok marmer. ‘Het beeld zit er al in, ik hoef het er slechts uit te bevrijden’ is een beroemde uitspraak van de meester. Hoe deed hij dat, wat maakte deze kunstenaar zo uniek? Dit komt allemaal aan bod in deze lezing over De mannen van Michelangelo.
De lezing wordt gegeven door Drs. Ellen van der Vecht, kunsthistorica, docente kunstgeschiedenis, reisleidster, rondleidster in het Groninger Museum en gids in de stad Groningen met jarenlange ervaring in het geven van lezingen, cursussen en rondleidingen. Haar specialiteit is Italië, een land waar ze al komt sinds haar jeugd en maar geen genoeg van kan krijgen.
Ellen: Ik plaats in mijn lezingen kunst graag in een bredere maatschappelijke, politieke, filosofische en/of culturele context, omdat kunst nog interessanter wordt in relatie tot de wereld er omheen. Wie heeft iets gemaakt en waarom? Wat vertelt dat over een bepaalde tijd en plaats, en daarmee over het kunstwerk zelf? En hoe zien we zo’n kunstwerk nu?
De tentoonstelling De Mannen van Michelangelo is te zien van 15 oktober 2025 t/m 25 januari 2026 in Teylers Museum, Haarlem.
De lezingen van de BBKK vinden plaats in Cultuurhuus Braakhekke en beginnen om 20.00 uur.
Toegang voor leden BBKK is gratis. Voor niet-leden bedraagt de entree €10,- pp.